söndag 28 mars 2010

Oväntade NA-konds

Stadiga NA-signaler under flera timmar kan visa sig riktigt givande (hoppas jag). Noterat redan 1300 kHz med WOOD-1299,005 och WJZ-1300v (varierande mellan dryga 1299,997 till dryga 1300,002. Dock bara tent eftersom jag bara fått fram "ESPN Radio" hittills. Intressant form på deras instabila bärvåg. PS! Av någon obegriplig anledning har jag råkat kopiera in min upptagning av denna frekvens från den 20 januari istället, och kastat det mesta av inspelningen från morgonen den 28 mars. Men utseendet på signalen och placeringen i frekvensspektrat är dock identiskt.

Snabbt noterat att CHIN ligger kvar på sin frekvens, dvs 1539,985. Så den oid från den 26 mars på 1539,996 är alltså inte denna. Mer sannolikt Colombia med tanke på kondsbilden.

Gert Nilsson tipsar om att det kan vara Radio Cóndor "Emisora Universitaria" Manizales på 1539,996, eftersom den är hörd i Finland just den 26 mars. Programformatet var lugnt studiosnack. Bärvågen finns där ganska ofta, men aldrig så stark som detta datum. Här är en Facebook-länk till Radio Cóndor.

Fler:
1370,003 WDEA

fredag 26 mars 2010

Oj, oj, oj Colombia

Måttligt intressant natt följdes av en kort, men intensiv morgontopp mot Colombia hos mig. Femton minuter från ca 04.10 till 04.25 bjöd på alldeles ovanligt starka signaler från Colombia. Med en topp runt 04.20.

Väldigt mycket prat, men inte så väldigt mycket id. Men det ska väl gå att få fram lite kul från denna trevliga topp. Hoppas fler än jag har detta inspelat.

to be continued...

torsdag 25 mars 2010

Trevliga cx


Senaste dagarna har det varit väldigt trevliga cx mot Karibien, Venezuela, Colombia och Peru. I natt även amerikanska östkusten med stabila signaler. Väldigt mycket har hörts och en del med fina styrkor. Jag håller tummarna för att kondsen fortsätter ett tag till.

Det är intressant att följa frekvenserna i detalj genom Perseus zoom-funktion. Då ser man tydligt hur kondsen ändrar karaktär från dag till dag. Signaler som ena morgonen bara uppenbarar sig som en svag sträng, kan nästa morgon dyka upp med läsbar styrka. Jag sparar skärmdumpar av intressanta frekvenser och kan på så sätt följa hur kondsbilden ändras efterhand. Mycket intressant - tycker jag i alla fall.

En annan helt uppenbar sanning visar sig när man som jag studerar frekvenserna i mycket hög upplösning. Och det är att nästan inga stationer ligger exakt på den officiella frekvensen. Det är alltså mer undantag än regel att stationerna ligger exakt på tusendelen.

Jaq har inte orkat sammanställa alla hörigheter från senaste tiden. Men det blir väl en lista en vacker dag. En station som i morse hördes bättre än jag någonsin tidigare hört den var ZNS1 Radio Bahamas 1540 kHz (se bilden ovan. frekvensen i spectrat visas ca 2 Hz för lågt). Man hade ett phone-in px om den lokala sjukvården. Och det var en våldsamt käbbel. Väldigt underhållande.

lördag 20 mars 2010

Våren har kommit!

Den yngsta katten väcker mig varje morgon (tiiidigt!) och vill gå ut. Han har lärt sig att det inte är lönt att få uppmärksamhet från hustrun beträffande detta uppdrag. Så jag har fått den grannlaga uppgiften. Han ska ut i ottan i ur och skur, oberoende av väder.

Vi har även en gammal kattherre. Han sitter mest bara och kikar ut genom fönstret hela vintern. Någon gång går han ut och sätter sig på en bänk under tak precis intill entrédörren.

Men nu på morgonen vid 04.30 UTC skulle båda katterna traska ut. Och bråttom var det. När jag öppnade dörren så hälsade våren mig välkommen. Det var en ljum vind som kom emot mig. Fåglarna kvittrade och det var en rejäl takdropp.

Och så var det härliga rejäla LA-signaler på mellanvågen. Plötsligt! 04.34 UTC vred tydligen någon på en "kondskran", och som från ingenstans i stort sett, strömmade signaler med god styrka fram på många frekvenser. Ungefär klockan 04.50 tog det roliga slut. Kollar nu 1380,007 tex. 1370 kHz ser också väldigt intressant ut. En väldig massa Colombia noteras vid genomlyssningen.

Nu väntar jag bara på att få kasta gipset på vänster ben om ett par veckor. Sedan blir det dans över ängarna igen.

torsdag 11 mars 2010

Lite blandat

Efter tre dagar utan en enda solfläck, men inte heller några speciellt spännande konditioner, så kom det lite fläckar tillbaka, och även lite kul signaler.

Radio Bahamas på 1540,000 gick riktigt fint länge och väl innan sunrise. Dom var vänliga nog att även lämna ifrån sig ett id 04.40.

Från samma region hördes även WHDP 1619,992 med en stadigt bra signal. Samtidigt på 1620,008 fanns Radio Reloj Cuba med minst lika bra signal, time check och id 04.47. Undras om det är samma Cuban som förra veckan fanns på 1620,002. Men där var det väl ingen "Radio Reloj" vad jag kan minnas. Eller är det min oid från den 3 mars?

En koll av mina sparade vattenfall (ligger bland mina skärmdumpar på bloggen också), visar dock att de tre starka signalerna från den 1 mars ligger på exakt samma ställen även den 11 mars. Så det indikerar ju att det finns två Cubaner här. Vill du kolla? Printa de båda vattenfallen och lägg dom under varandra så är det lätt att jämföra. Justera bara för spectrats felvisning.

måndag 1 mars 2010

Mars börjar bra


Det var ganska intressanta konds i morse vid sunrise. Inte alls samma kondsbild som den 27 februari. Dåligt med starka NA och bara ytterst svaga signaler från Mexico och Mellanamerika. Men desto bättre från delar av Karibien och en bit ner i Sydamerika. Dom vanliga Venezuela gick fint och även Radio Santa Rosa i Peru samt (tent) Nueva Q Lima på 1360,008. För att inte tala om Caribbean Beacon.

Nu är det intressant att ha skärmbilderna sparade från den 27 feb och lägga motsvarande frekvens bakom den som avlyssnas/avsynas. Då ser man tydligt att kondsen har annan karaktär. Men det måste vara bästa möjliga upplösning av frekvensspektrat (0,049 kHz rbw), annars blir jämförelsen ganska torftig.

Jag har kikat lite närmare på tre frekvenser denna gång, och där finns det intressanta signaler att bearbeta. Mer finns ju att jobba med, men det får bli vid ett senare tillfälle.

Dominanten på 1580 denna dag, samt den 27 februari och flera dagar därefter, visar sig vara HJQT Candela Estereo (tack till HK för info via TN). Lätt att höra när svaret är givet... Men detta är ju en av alla fina kryddorna i hobbyn. Anrop som jag hörde redan den 27 feb: "Esta es Candela Estereo ... otra emisora alianza CARACOL". Så var det mysteriet löst eftersom jag först fokuserade på Caracol i anropet och inte noterade Candela. (update 9 mars)

För den vetgirige finns mer information här: Strategisk allians

1570 kHz
1580 kHz
1620 kHz

Det blir en frekvens till som bonus denna gång. Kolla in bakgrundsbruset. Är det tyst eller är det tyst? Det krävs inte särskilt starka signaler under sådana förutsättningar. Närmaste grannen på Dalarö har tydligen äntligen släckt ner alla sina ljusslingor som under flera månader lämnat ett svagt knaster efter sig på vissa frekvenser.

1360 kHz