onsdag 19 oktober 2011

En ny antenn står på mitt berg


Inspirerad av bla resonemang kring Delta loopar och dess egenskaper, byggde jag i lönndom en ny antenn i måndags. - Hustrun var på sitt arbete!

Jag hade i och för sig redan två olika ALA 100 för olika riktningar. Och jag är nöjd med båda. Den ena är en mini-variant som kräver 2 lindade varv för att totalt bli ca 25 m antenntråd. Och den andra är en Jätte-ALA med dryga 40 meter tråd på ett enda varv, riktad mot Japan/Asien i första hand. Konstruktören av ALA-antennerna, Andy Ikin, skriver att en triangel med 7 m sida är att föredra. Men jag har alltså testat större ALA 100 med gott resultat.

Min tanke var att testa ännu en Jätte-ALA, men nu riktad mot NA/CA/norra LA. Och jag ville dessutom testa att mata koaxen till det ena nedre hörnet. För resonemanget i skriften om Delta loopar som jag länkar till ovan, går ut på att det skall ge bättre DX på långväga, lågt inkommande signaler.

Turligt nog har jag en flaggstång strategiskt placerad på ett berg vid vattnet. Och på vintern står flaggstången naken, helt utan flaggbeklädnad. Och vad passar bättre då än att utnyttja den till antenntester?

Så jag provade att hissa upp en tråd i toppen (den enormt starka tråd som OJS rekommenderar för tuffa förhållanden i en SWB för snart ett år sedan). Den är så stark att jag endast med en kraftfull cable cutter kan klippa av den.

Antennen får formen av en rätvinklig triangel (nåja, nästan i alla fall), där hypotenusan är ca 20 m, och övriga mått är ca 15 m och 8 m. Totalt alltså ca 43 m. Matningspunkten för koaxialkabeln är vid basen vid nedre delen av hypotenusan och (riktning 300 grader). Att antennen har denna form är mer ett resultat av naturens utseende på platsen. Kopplingarna från antenn till balun, och vidare via koaxen är självklart placerade inne i en 1,5 liters PET-flaska (fuktspärr). Också enligt OJS förslag.

Antennen har varit i drift i två dygn, och i morse körde jag ett test för att jämföra vs min lilla antenn, som också är riktad ca 300 grader (kanske en aning lägre).

Jag har fixat till två stycken 20 sekunders mp3-inspelningar på 1470 kHz från i morse, där WLAM kan höras. Rx inställningar är lika i båda fallen (LSB 1,9 kHz bw). Den lilla antennen servar en Perseus, och Jätteantennen går till en NetSDR. Tidpunkten för inspelningarna är exakt samma för båda antennerna.

Inspelning med den lilla ALA 100

Inspelning med den Jättestora ALA 100


Visst är det en markant skillnad, med fördel den Jättestora! Och det ska bli riktigt intressant att köra vidare med den i vinter.

Här är ännu ett fint exempel där den Jättestora ALA 100 vinner med hästlängder! Det är Radio Paradise 820 kHz. Inspelat den 22 oktober 06.08z

Inspelning med den lilla ALA 100


Inspelning med den Jättestora ALA 100

Inga kommentarer: