tisdag 4 augusti 2009

Utnyttja tekniken!


Jag har fått stöd från Norge rörande mina synpunkter på att DX-are som kör med Perseus och liknande rx borde utnyttja möjligheten att läsa av och rapportera hörigheter ner till 3 decimaler. Särskilt användbar är den tekniken när det gäller LA-stationer där det dräller av sändare på sgs varje frekvens som ligger stabilt "off". Jag har skrivit det förr: det kan nästan liknas vid ett fingeravtryck i etern, och som ni vet så är varje människas fingeravtyck unikt.

3 kommentarer:

Eric Söderman-ESN sa...

Absolut. Hur är det med kalibrering på Perseus? Med SDR-IQ kan man göra det mot olika referenssignaler. Jag tycker det varit olika bud om man som mellanvågs-DXare borde göra det mot en säker station på mellanvågen eller mot WWV. Själv har jag inte varit så noggrann med att kalibrera men kanske borde bli det denna säsongen. I vart fall så borde de som delar information vara överens om hur det ska göras.

Anders Hultqvist -AHK sa...

Hej Eric!

Eftersom jag lyssnar på mellanvågen, så kalibrerar jag mot kända stationer i samma frekvensområde. När jag sedan ska bestämma den exakta frekvensen (eller så bra som möjligt), så kollar jag alltid hur de närmaste Europafrekvenserna ligger i förhållande till officell QRG. Då kan du göra en bra avläsning. Och jag använder alltid så hög upplösning som är praktiskt möjligt vid dessa tillfällen.

Om jag trots dessa ansträngningar kommer 1 hz fel står jag ut med det, eftersom det i alla fall är bättre än att bara skriva ut närmaste hela kHz. Det är rena rama stenåldern.

Bo sa...

Vissa är till och med så stenålders så att de inte äger någon SDR-mottagare men lyckas höra ett och annat ändå. Och om man är mer intresserad av att identifiera en station än att leta fingeravtryck så kanske man klarar sig utan. Splits är trots allt bara en indikation. Du har själv påpekat att listor ofta inte stämmer med det man sjölv noterar. Jag jämför ibland mina inspelningar med förslag på nätet och det misstämmer rätt rejält ibland. Dels för att stationerna driver men framför allt för att alla som tipsar kanske inte har kalibrerat rätt eller kopplat ihop ljudet med rätt bärvåg?

Själv använder jag SDR-pytsar men har inte tid eller möjlighet att notera decimaler eller bry mig om andras decimalförslag för då skulle jag aldrig bli klar med genomlyssningen. Ett ID är ett ID när jag hör det helt enkelt. Och säkert missar jag både ett och annat när jag städar, krattar eller allt vad man kan göra med trådlösa hörlurar istället för att kolla på datorgrafik. Men jag är förstås ett undantag åt andra hållet. För mig är alla frekvenser delbara med tio ...

BOS