lördag 20 augusti 2011

Usel fuktspärr (ny)


Varje säsong drabbas jag av kortslutningar i mina antenner pga att fukt tränger in i koaxerna vid BNC-kontakterna som kopplar samman koax med ALA-balunerna ute vid antennerna.

Efter en hel del funderande kring hur detta problem skall lösas, har jag kommit på en lika enkel som billig lösning.

Jag har nu stoppat i balunerna i plastpåsar och låter koax och antenntrådarna komma in i påsen från undersidan. Sedan försluter jag påsen efter alla konsten regler så att säga. Och slutligen spänner jag om både eltejp och vulktejp*.

Nu väntar jag på det stora ruskvädret för att testa denna lösning i praktiken. Tummarna håller jag för att det fungerar, för det är trist med antennstrul mitt i vintern.

Viktigt tillägg!

*Jag fick en bra synpunkt från Odd-Jörgen Sagdahl (OJS) angående kondensproblem inne i plastpåsen. Så det är helt klart viktigt att tillse att det finns någon form av dränering i systemet. Kanske räcker det med att öppna påsen nedtill och låta kondensen rinna ut? Eller så byter jag till exakt den lösning som OJS föreslår.

"Så bloggposten din om fuktsperre, og jeg har litt erfaring med dette med installasjoner i svært værharde strøk på Smøla og i Kongsfjord. Jeg har opplevd at den løsningen du beskriver gir kondens inne i posen, og da er du nesten like langt. Det vi bruker er 1,5 liters plastflasker (type Cola og sånt). Så skjærer jeg et hull i siden av flasken helt opp ved flasketuten (rett nedenfor korken), stort nok til at balun og og ledninger kan stikkes inn. Ute ved antennen spenner jeg fast flasken til stolpen og stikker balun og kabler så langt opp i flasken som jeg kan og fester ledningene fast i stolpen med en strip. Dette har vist seg å gi svært god beskyttelse + nødvendig lufting for å unngå kondens. Eventuell kondens renner ut gjennom flasketuten." (OJS)


Update:

Nu är fuktspärrarna byggda enligt OJS modell, så nu ska det fungera bra - hoppas jag.

3 kommentarer:

Bjarne Mjelde sa...

Hva gjør du med kondensen, da?

Anders Hultqvist -AHK sa...

Bra fråga!

Jag fick lösningen av din kollega OJS. Se hans svar på bloggen.

73
Anders

Bjarne Mjelde sa...

Hva ikke den gutten vet! Men det er en bra løsning, ja.