tisdag 11 oktober 2011

Perseus Software Settings


På senaste tiden har jag varit missnöjd med min Perseus.

De eftertraktade signalerna från andra sidan Atlanten har inte varit så tydliga och klara som jag kunde få dom förra säsongen. Hur mycket jag än trixade med inställningarna så förblev ljudet dovt och utan tryck i signalerna, trots att det borde vara så, med tanke på signalnivåerna.

Den stora skillnaden i kvalitet inträffade när jag installerade den senaste mjukvaran (v4.0b) från Microtelecom. Vid varje mjukvaru-uppdatering har jag alltid ändrat ett antal inställningar, från default, till de som jag hellre har föredragit. Så även denna gång.

Men jag blev som sagt missnöjd med resultatet. Och i morse ledsnade verkligen! Ständigt dessa halvskapliga TA-signaler, men med genomgående undermålig läsbarhet.

Efter mycket testande så kom jag tillslut fram till en, för mina förhållanden, riktigt bra lösning. Trycket i signalerna kom tillbaka, och läsbarheten ökade ganska så dramatiskt.

Default-inställningarna i mjukvaran är absolut inte för "seriös" DX. Mer för programlyssning. Och väldigt lite vägledning ges i manual och info som följer med varje mjukvaru-uppdatering. Det är framför allt AGC-inställningarna som är nyckeln till framgång. Att dessutom köra i AGC off vid svaga signaler är också självklart enligt min erfarenhet.

Dessutom finns ju möjligheten att prova alternativa inställningar när man lyssnar igenom inspelade filer. Så om grundinställningen inte ger önskat resultat, så går det att testa andra värden.

Kanske finns det helt andra uppfattningar om hur inställningarna bör vara? Jag tar gärna emot alla råd och tips!

1 kommentar:

Johan Letterstål, Sweden sa...

Provade detta och det låter mkt bra.
73 Johan S-Boo.