söndag 13 september 2009

Svagt pulserande skrapljud

Någon som vet vad det kan vara som ibland orsakar det svaga, pulserande skrapljudet som hörs mellan 1610 och 1640 kHz samt 1710-1740 kHz? Det kan även höras extremt svagt även på 1510-1530 kHz. Mellanvågen hos mig verkar för det mesta i övrigt helt fri från elstörningar och annat elände, så det skulle vara intressant att få någon information om "skrapet".

Det är inte vår trådlösa telefon, för den är avstörd sedan ett par år. Någon grannes telefon? Eller vad kan det vara?

Update:

Nu har jag kommit på vad som orsakar störningen! Det är min nya LaCie 1TB externa hårddisk (minnet är kort...). När jag spelar in till andra externa hårddiskar samt till mina interna hårddiskar så finns ingen störning.

Provade med att vira usb-kabeln från LaCie till datorn runt två stycken ferritkärnor. Det löste INTE problemet! Störningen bara flyttade på sig, och blev lite svagare. Ganska irriterande när man letar efter de allra svagaste signalerna och det ligger en internt skapad störning på vissa frekvenser. I vissa fall bara långt nere i brusbotten, men irriterande i alla fall.

Detta är min LaCie nr 2. På den första LaCie finns också samma störning, men lite svagare. Man ska nog akta sig för LaCie.

Att i efterhand kopiera över wav-filer till LaCie går däremot alldeles utmärkt. Då slipper man detta trista ljud.

Någon annan som noterat samma fenomen?

3 kommentarer:

Eric Söderman-ESN sa...

Kan du lägga upp ett exempel?

Det finns ju nån form av störning (eller nåt digitalt) och om jag minns rätt så är det främst 1680 som är drabbad av denna.

Anders Hultqvist -AHK sa...

Jag ska fixa det inom kort. 1680 kHz var vid detta tillfälle helt störningsfritt.

Anders Hultqvist -AHK sa...

Som framgår av mitt inlägg från den 17 oktober, så kommer det pulserande ljudet från min externa hårddisk. Skräp!