måndag 1 mars 2010

Mars börjar bra


Det var ganska intressanta konds i morse vid sunrise. Inte alls samma kondsbild som den 27 februari. Dåligt med starka NA och bara ytterst svaga signaler från Mexico och Mellanamerika. Men desto bättre från delar av Karibien och en bit ner i Sydamerika. Dom vanliga Venezuela gick fint och även Radio Santa Rosa i Peru samt (tent) Nueva Q Lima på 1360,008. För att inte tala om Caribbean Beacon.

Nu är det intressant att ha skärmbilderna sparade från den 27 feb och lägga motsvarande frekvens bakom den som avlyssnas/avsynas. Då ser man tydligt att kondsen har annan karaktär. Men det måste vara bästa möjliga upplösning av frekvensspektrat (0,049 kHz rbw), annars blir jämförelsen ganska torftig.

Jag har kikat lite närmare på tre frekvenser denna gång, och där finns det intressanta signaler att bearbeta. Mer finns ju att jobba med, men det får bli vid ett senare tillfälle.

Dominanten på 1580 denna dag, samt den 27 februari och flera dagar därefter, visar sig vara HJQT Candela Estereo (tack till HK för info via TN). Lätt att höra när svaret är givet... Men detta är ju en av alla fina kryddorna i hobbyn. Anrop som jag hörde redan den 27 feb: "Esta es Candela Estereo ... otra emisora alianza CARACOL". Så var det mysteriet löst eftersom jag först fokuserade på Caracol i anropet och inte noterade Candela. (update 9 mars)

För den vetgirige finns mer information här: Strategisk allians

1570 kHz
1580 kHz
1620 kHz

Det blir en frekvens till som bonus denna gång. Kolla in bakgrundsbruset. Är det tyst eller är det tyst? Det krävs inte särskilt starka signaler under sådana förutsättningar. Närmaste grannen på Dalarö har tydligen äntligen släckt ner alla sina ljusslingor som under flera månader lämnat ett svagt knaster efter sig på vissa frekvenser.

1360 kHz

Inga kommentarer: