söndag 26 december 2010

Söderhavets sol värmer i kalla vintermörkret
Ovan en travesti på en spännande rubrik från ett Eter-Aktuellt för cirka 40 år sedan. Om jag inte mins fel handlade artikeln i Eter-Aktuellt om en Skåleloggning av Tonga på kortvåg av Bengt Dahlberg (minnesgoda får gärna rätta mig*).

*Läs vad Gert Nilsson skriver i kommentaren nedan.

Orsaken till detta inlägg på annandagen är att Vanuatu Broadcasting and Television Corporation äntligen kunde höras med skaplig signal. Frekvensen 7259,96v (stationen ligger inte absolut stilla). Stationen finns där varje dag, men ofta för svag eller för störd av kineserna på 7260 kHz. Nu i morse vid 09.05 och en bra stund framåt gick stationen helt ostörd med sång av "söderhavs-typ" med en barnkör som annonserades av en kvinna mellan styckena.

Här är ett annat skärmklipp taget några minuter senare via min Perseus och en annan antenn. Som synes visar Perseus fel frekvens. Mycket irriterande faktiskt att Perseus inte kan vara lika stabil och exakt som SDR-IQ/SpectraVue. Av den anledningen kör jag alltid SpectraVue parallellt för att vara säker på frekvensen.

Förra gången jag hörde stationen med läsbar signal var i början av 1970-talet, om jag inte minns helt fel. Då med TRIO ER-202. Nu fick jag stationen inspelad i både Perseus och SpectraVue. Så nu kan jag njuta av Söderhavets ljudvågor varje dag...

Ett litet tillägg:

Minnet är kort. Kollade just nu i mina QSL-pärmar och hittade Radio Vanuatu 7260 kHz där med QSL-kort och ett kuvert stämplat 31 januari 1985. Det hade jag helt glömt. Dessutom fann jag både Tahiti och Noumea i samma pärm. Så jag ska inte störa dessa stationer igen med en ny QSL-förfrågan. Men visst är det kul med radiolyssning.

2 kommentarer:

Gert Nilsson sa...

Kul att du lyckats få till Vanuatu. Det var tsunamivarning där igår. Stig Dahlberg hade förresten hört Cook Islands på 5045. Jag tror han hörde Fidji ockå vilket undertecknad också gjorde januari 1964, före bandspelarens tid. Jag tror frekvensen var 3230. Andra kul grejer på den tiden var VOA Honolulu 6125, Tahiti 6135 och Noumea 7120.

Anders Hultqvist -AHK sa...

Hej Gert!

Tack för intressant information.
73
Anders