fredag 31 december 2010

Happy New Year!


Ännu ett år kan snart läggas till handlingarna. Ur DX-synpunkt har det varit både omväxlande och spännande, med många tillfällen att höra radiostationer från alla världens hörn. På denna webbplats finns mina bästa radiominnen noterade. "DX-Perseus", startades som en loggbok för mina egna radioupplevelser för snart 3 år sedan, då jag märkte att jag inte kunde hålla ordning på mina loggningar på ett bra sätt längre.

Möjligheten att spela in stora delar av radiospektrat har revolutionerat DX-ingen, och jag har aldrig haft så roligt och haft så stort utbyte av min hobby sedan den dagen jag köpte min första SDR-rx. För nu kan jag lyssna till de unika tillfällena när konditionerna är som intressantast gång på gång, och rent av upptäcka nya stationer långt efter det att inspelningen ursprungligen gjordes.

Det är en DX-tradition att försöka följa det nya årets inträde successivt över hela jorden med början längst bort i Stilla Havet på ögruppen Kiribati och vidare västerut.

Nu har jag ju aldrig hört Kiribati och har heller inga förhoppningar om att fixa det i dag heller. Men kanske någon med superläge och superantenner lyckas?

Här är en länk till World Atlas.com och där ser man den lokala tiden på ett trevligt sätt. Och den som har massor av plats på hårddisken och en SDR-rx kan ju spela in från starten av det nya året i Stilla Havet och ända till slutet på Samoa, som ju ligger på nästan samma plats som där vi startade ett helt dygn tidigare och dessutom längre västerut än Kiribati. Sedan går det att fira nyår i lugn och ro med champagne en gång i timmen ett helt dygn. Eller så ofta man har lust...

PS
Hoppsan! Vilken överraskning. Plötsligt öppnade sig porten mot väster på vid gavel och stationerna från hela Amerika bara dånar in. Tur det finns SDR-mottagare.

X-bandet var plötsligt lugnt och fint och flera NA kom upp med goda styrkor. Det ska kollas i detalj. Men hela mellanvågen vaknade som sagt till liv ganska så överraskande.

Loggen som kompletteras successivt med det mest intressanta:

1330,003 05.45 WRCA Waltham MA (tent) spansktalande med rumba och stadig signal länge. Har ännu inte kollat efter id.
1410 06.25 OID stark. Normalt en svår frekvens hos mig med mina antenner.
1459,998 07.00 SS med något som verkade vara religiöst prat
1509,997 07.00 Instituto Oceanográfico Guayaquil med tidspip
1509,999+ 07.00 WRRD Waukesha WI med ESPN Deportes Radio. + Monumental hörd (på troligast 1509,952 ) efter koll på en annan av mina inspelningar. Monumenal har nu tydligen fixat till sin urusla modulation samt glidit upp i frekvens. Här är en cirka 50 minuter lång skärmdump från detta tillfälle. Som synes av skärmdumpen så är WWZN på 1510,018 (som normalt är frekvensdominant) betydligt svagare än stationen som ligger "ganska så exakt på tusendelen". Tack Henrik Klemetz för hjälpen att tillslut klargöra att det verkligen var WRRD som hördes.
1680,000 06.00 WTTM Lindenwold Philadelphia med rumba och fin styrka. Id "1680 WTTM Lindenwold Philadelphia".

11 kommentarer:

Henrik Klemetz sa...

1510 ESPN Deportes Radio

Anders Hultqvist -AHK sa...

Ok Tack!

Alltså WRRD och Instituto Oceanográfico på exakt samma frekvens.

Henrik Klemetz sa...

Anders, i min förra kommentar skrev jag inte att det var WRRD utan kort och gott ESPN Deportes Radio. Jag hade nämligen mina dubier.
Nu skriver Andrew Brade att han hörde annonsering för WWZN före kl 0800 utc samma morgon. Att Thomas Nilsson också hörde ESPN Deportes Radio med en något bättre signal än du tyder ju också på att signalvägen var sydligare än den skulle ha varit för WRRD och därmed starkare i söder (Skåne och England) än i dina trakter.
Om detta var en engångsföreteelse att WWZN reläade ESPN Deportes Radio får vi väl se vad tiden lider.

Henrik Klemetz sa...

Thomas N. skriver att ESPN Deportes Radio låg på 1510.018

Anders Hultqvist -AHK sa...

Javisst hördes WWZN även denna morgon. Den stationen hörs ju sgs jämt även vid dåliga konds. Men signalen var ganska svag vid detta tillfälle och därför fick jag för mig att både Pipet och Sportstationen fanns på exakt samma Hz.

Men det får bli en OID hos mig tillsvidare.

Henrik Klemetz sa...

För Andrew Brade var ESPN Deportes Radio ingen OID denna morgon. Jag undrade om han sparat sitt ID, men det hade han inte. Däremot var det på engelska, så något frågetecken kvarstår knappast.

"Sadly I didn’t keep the recording Henrik. There was the usual ESPN Deportes Radio announcement at the top of the hour, preceded by a rapidly-spoken English language list of many stations in the New England area. One of these was WWZN. I didn’t think it worth keeping".

Henrik Klemetz sa...

Tre lyssnare hittade ESPN Deportes Radio på tre olika frekvenser vid samma tillfälle,
Thomas på 1510.018, Andrew på 1510.026, medan Anders säger att den låg "ganska så exakt på tusendelen".

Jag tänker inte diskutera implikationerna av detta. Det har andra redan gjort.

Anders Hultqvist -AHK sa...

Tack ännu en gång för din fina hjälp.

Att man kan höra fel, och att man kan göra felaktiga bedömningar tillhör vardagen i vår hobby. Jag har gjort det förr, och jag kommer säkert göra det igen många gånger. Men med din suveräna hjälp så har än en gång ett fel korrigerats.

Om allt som hör till DX var busenkelt så tror jag inte det var lika roligt. Det är ju jakten på "X-et" som lockar mig i alla fall.

Jag är dock övertygad om att man gör mer rätt än fel med hjälp av den nya tekniken. Och framför allt så har jag mycket mer utbyte av min hobby idag.

73
Anders

Anders Hultqvist -AHK sa...

Så visade det sig visst alltså slutligen (?) att det var WRRD i alla fall "ganska så exakt på tusendelen".

WWZN gick alldeles för svagt hos mig vid detta tillfället. Precis som jag påpekade inledningsvis.

Henrik Klemetz sa...

Andrew Brade har jagat upp ett par engelska inspelningar, en från 0600 och en annan från 0800. Båda UTC. På den första inspelningen (signerad Ken) hörs nät-id för WWZN och några andra i New England och på den andra, vid 0800, med imponerande signal, ESPN Deportes Radio.
Tack vare jämförande inspelningar från dig och från Thomas kan man bakom/vid sidan av WWZN höra målet som gjordes i matchen mellan América och Pereira och som sändes ca 15 sek före heltimmen.
Jag konstaterar därmed att Anders' utgångsposition var helt OK. Det var alltså WRRD som hördes.
Saken är alltså klar.

Anders Hultqvist -AHK sa...

Henrik!

Tack för ditt arbete med denna intressanta loggning. Och det var ju trevligt att det var något annat än den gamla vanliga WWZN.