torsdag 8 december 2011

QSL från 1470 kHz XEAI och 1500 kHz XEDF


Två nya och trevliga fångster gav mig två nya och trevliga QSL på ett par timmar!

Det blev möjligt tack vare den nya tekniken att analysera radiostationernas bärvågor genom "förstoringsglas" - dvs att systematiskt och regelbundet köra intressanta frekvenser i sk IQ-Data File Analysis över långa tidsperioder (läs: hela natten).

Jobbet började redan för ett tag sedan, i samband med att jag på samma sätt löst gåtan med den virriga bärvågen på 1470, där svaret blev Radio La Primerísima i Panamá och ett tillhörande QSL.

Det fanns då samtidigt en ganska rejäl signal på cirka 1469,9995 kHz som jag inte noterat tidigare under perioden som IQ-filtekniken praktiserats av mig. Att det var en spansktalande var allt som gick att notera vid det tillfället. Och bättre signal blev det inte förrän den 6 december, då gåtan fick sin lösning under surise mellan 0640-0710z. Då reste sig plötsligt signalen och ut strömmade härlig musik "Banana Boat Song" och "Jamaica Farewell" mm. Dessutom det allra viktigaste. Flera bra ID från XEAI Radio Fórmula 2 i México. Och då var den gåtan löst!

Nästa gåta som fanns sedan ett tag var en signal på 1499,999 kHz. För IQ-nörden med en NetSDR som visar exakt frekvens hela tiden var detta ännu en utmaning.

Eftersom IQ-filen visade att signalstyrkan gick upp fint 06.40z, så började jag lyssna vid den tiden. Och ett antal minuter senare efter att stationen bara pratat, så kom några minuter med först något som jag kände igen från 1470 kHz Radio Fórmula. Något slags reklamblock med identiska inslag. Och även ett antal skapliga "Grupo Fórmula", men även ett komplett id, dock av mindre god kvalitet. Men gåtan var ju löst. Det var XEDF Radio Fórmula 3. Tillhörande samma kedja som XEAI.

Att båda hördes samtidigt var kanske inte så märkligt med tanke på att båda sändarna ligger väldigt nära varandra. Det syns suveränt bra när man zoomar in på stationerna på Worldwide Visual Logbook.

Och sist ett litet PS till den som tvivlar på att jag "klurade ut ID ganska enkelt och på egen hand" på stationen på 1499,999:

Läs mina inlägg på NORDX nr 7436 och 7437!

Inga kommentarer: