lördag 18 april 2009

Perseus + Spectravue = Sant!


Nu fungerar Perseus wav-filer även på Spectravue! Visserligen bara upp till 1000 kHz sampling rate (se dock PS nedan). Men det är ändå en intressant möjlighet som har öppnat sig, eftersom Spectravue erbjuder en bättre frekvensupplösning.

En annan anledning till att använda Spectravue är ju dessutom att Spectravue är mycket smartare beträffande visningen av LSB/USB. På detta område är Perseus rent av usel.

Så om man spelar in tex 700 kHz - 1700 kHz, får man ju med det mesta av mellanvågen i alla fall.

Jag tror jag läste någonstans ett inlägg av Nico att han jobbar på att förbättra Perseus på det området också. Men tillsvidare kan man ju faktiskt köra med både Perseus och Spectravue simultant. Det fungerar alldeles utmärkt att köra exakt samma inspelning - samtidigt!

Skärmdumpen ovan visar en inspelning från denna tidiga morgon ca 02.54 UTC och det är WEGP som hörs, det skiljer ca 2 sekunder mellan Perseus och Spectravue.

Så nu har man lite mer skoj att leka med...

PS

Nu får vi av Tarmo Kontro veta att Spectravue 3.0 beta 19 fungerar med 2000 kHz sampling rate. Testat och det stämmer, men programmet flippar ur när man går ner under 100 kHz vid högsta upplösning av FFT, åtminstone på mina datorer med dualcore och 4 GB ram.

Ytterligare test visar att det inte funkar med "choppade" filer, åtminstone
min choppade fil från den 23 januari, som finns tillgänglig här på bloggen.

PPS

En sak är nog säker i alla fall. Programmen som kan behandla redan inspelade wav-filer blir hela tiden mer och mer sofistikerade. Och det går med rasande fart. Så jag tänker definitivt inte skicka mina trevliga inspelningar i papperskorgen.

PPPS

Skratta eller gråta?

Nu kom beta 20 av Spectravue 3.0, och den begränsar Perseus-användandet till SDR-xx-ägare. Så det var kanske en "bugg" i mjukvaran som möjliggjorde för Perseus-ägare att köra Spectravue?

Självklart inte konstigare än att man måste köra Perseus hårdvara minst en gång innan det går att köra "torrt". Man kan faktiskt inte begära att allt ska vara gratis...

3 kommentarer:

esn sa...

Enligt senaste nytt ska även 1600 fungera. Fungerar det för dig?

Jag lyckas inte med t.ex. din fil.

Anders Hultqvist -AHK sa...

Det fungerar! Läs mitt PS i bloggen.

mvh
Anders

esn sa...

Version 20 fungerar med din fil, men man måste ha en Rfspace-mottagare.