onsdag 2 december 2009

Lite kuriosa


MV-Eko nr 13 säsong 5o anlände idag. Som vanligt intressant läsning. Mina egna loggningar har jag inte haft tid att skicka in. Men tekniken har ju gjort att det intressantaste finns här - Av det som jag hittills hunnit med att leta upp i alla inspelningar.

Ullmar Qvick tipsar i Ekot en amatörfyr på 508 kHz -SM6BHZ i Göteborg. Och visst hörs den. Riktigt bra dessutom. QRK 4,5 trots att signalen inte är särskilt stark egentligen. QSL kan man också få om man loggar in på hemsidan www.sm6bhz.com

I slingan sägs bla "the normal power is 1 whisky prt(?) but can be changed up to 10 whisky (prt)"- Det låter ju hur bra som helst!

Nu ligger stationen lite lågt, men det finns inget annat att välja på där. Sändningen består av morse-pip och meddelande på engelska i lsb.

Intressant var även Stig Adolfssons fråga rörande hur vi Perseus och IQ-användare gör för att få så stor noggrannhet i tipsen. Det blir ju enligt min erfarenhet en självklarhet att jobba med så många decimaler som möjligt med dessa rx. Kanske blir det en eller rent av 2 triljondels Hz fel. Men det är ju under alla omständigheter bättre än att *inte* försöka lämna så exakt frekvens som möjligt. DX med Perseus/IQ är lika mycket med öronen som med ögonen. Nästan varje QRG visar ju upp ett flertal/massor sändarekon, och många av dom blir som gamla bekanta. Bilden av frekvensen är nu ett instrument för bedömning av vad som kan vara intressant att följa upp närmare.

Att slutligen Wellbrooks antenner tex ALA 100 löser problemet med det moderna samhällets störningselände kan jag inte predika ofta nog tydligen.

1 kommentar:

Eric Söderman-ESN sa...

Håller med dig. Du får skicka in de här raderna till nästa nummer. Det är väl inte alla som är bloggläsare! :-)