tisdag 15 februari 2011

Det våras för FM-DX

Jag läste för en tid sedan om en "down converter" som är anpassad för att tillsammans med Perseus kunna lyssna på 80-120 MHz, dvs vanlig wide FM. Det verkade väldigt intressant, eftersom om man kopplade ihop tex en Perseus med down convertern "Perses", och sedan körde detta genom mjukvaran WRplus 1.04 skulle man få en synnerligen kapabel FM-DX-rx.

Nu har jag testat lösningen ett par dagar, och jag är mycket förtjust. Suverän selektivitet (valbar i flera steg mellan 50 kHz och 192 kHz), känslighet, ljudkvalitet, spektruminspelning som täcker 19 kanaler (dvs nästan 2 MHz) och som startas med ett enda knapptryck, RDS. mm mm. Till våren kommer jag definitivt att sätta upp en riktig FM-antenn.

En erfarenhet efter tester via olika datorer är att det krävs rejält med processorkraft för att kunna köra i 2 MHz, och därmed kunna utnyttja styrkan med maximalt spektrumläge. Min lilla Acer notebook orkar inte detta i alla fall.

Detta behöver du:
Perseus
Perses down converter (beställ även samtidigt nödvändigt kablage)
WRplus 1.04. Där finns en bra manual i pdf som avhandlar WFM-delen på ett bra sätt. Manualen ger dessutom massor med intressant information för den som är nyfiken och vill läsa lite mer om denna programvara.

Dessutom behöver* du:
drivrutiner till WRplus.

Andra konfigurationer går säkert också bra tillsammans med Perses down converter. Men detta är min lösning.

Här kan du läsa om David Hamiltons första erfarenheter. Och här är en YouTube-video.


*Jag skrev först att man även behöver en down converter-licens från Microtelecom, men det stämmer inte. Det fungerar alldeles utmärkt utan den licensen när WRplus ska göra jobbet.

5 kommentarer:

bepp sa...

Hej!
Har följt utvecklingen av WRPlus och det är mycket intressant med denna mjukvara. Men kan man inte få en direktavläsning av QRGn ? Nu ser det ut som om man är tvungen att addera/eller subtrahera en mellanfrekvens för att få fram den riktiga QRGn. Definitivt inget för Eskip DX i så fall. Om du är intresserad av FMDX så kan jag varmt rekommendera en Sony XDR-F1HD, slår de flesta DX tuners med sin DSP uppbyggnad, billig är den oxo....

Anders Hultqvist -AHK sa...

Hej,

Du har ju rätt i att det blir en felvisning på den digitala displayen. Men det är ju inte så svårt att lära sig hur det fungerar. Dessutom får man ju all info i klarskrift via RDS.

Dessutom får man 18 kanaler att spela in vid varje lyssningstillfälle (spectuminspelning), på samma sätt som när man spelar in "vanliga" Perseus-filer tex. Vilket innebär att man i efterhand kan lyssna igenom en E-skip över ett stort frekvensspektrum och fila på filter mm för bästa läsbarhet.

Jag tänker testa detta, och tror att det blir en svårslagen kombination. Men det får ju framtiden utvisa.

73
Anders

Anders Hultqvist -AHK sa...

Jag räknade lite i underkant. Det blir *19 kanaler* som spelas in vid en spectruminspelning.

bepp sa...

Borde förvisso var en "piece of cake" för utvecklaren att ordna till riktig frekvensavläsning. EskipsDX är ju en extremt snabb typ av DX då man flackar och kollar av mängder av QRGS på mycket kort tid och att då även hinna med och räkna om QRGn känns jobbigt. För TropoDX är det en helt annan femma, då går signalerna ofta stadigt långa perioder. Borde väl oxo gå att tappa en bra FM Tuner på lika stort spektrum och få in det i Perseusen istället för att köpa en downconverter?

Anders Hultqvist -AHK sa...

Jag återkommer med mina erfarenheter av detta när säsongen börjar.

Att "räkna om" är en barnlek. Det lär man sig lätt som en plätt. Det är ju inga slumptal som ska översättas, utan man lägger bara till 80 MHz så får man rätt QRG. Åtminstone som jag ställt in apparaturen.

Och så spelar man ju in x 19 kanaler när det blir intressanta konds.

En sak är i alla fall säker, och det är att mjukvaran bara kan bli bättre och bättre.