måndag 4 juli 2011

Min FM-anläggning


Nu börjar min FM-anläggning på Dalarö arta sig, så att säga. En 5-elementare ligger provisoriskt på ett fallfärdigt garagetak. Men senaste tidens E-skip har givit så fina fångster att jag knappast vågar ändra på denna "installation". En 15-elementare är på ingång inom kort, och jag får väl lägga den på andra sidan takåsen.

Nu idag kom Microtelecoms FM+ från WoodBoxRadio. S/n 00003 fick jag. Och i morgon ska jag installera den. Det ska bli intressant att jämföra med Perses down-converter/WRplus.

Någon samlad log finns ännu inte här, men Algeriet, Syrien och Israel (två stationer) har noterats. Utöver alla italienare, greker och turkar mm.

Ganska intressant med Israel-loggningarna (29 juni). Den ena stationen, 88,8 MHz IBA 4 Reshet Dalet Jerusalem/Eitanim (3287 kM) ,var arabisk-talande. Och den andra, 89,1 MHz Pervoye Radio Rishon L´Ziyon/Shfela (3261 km), hade ryska. Samtidigt var det en korankille som "sjöng" på 88.9 MHz (troligen Gaza). Säkert finns det mer att hämta på inspelningarna.

Mer hittat:
88,4 Holy Quran med hårda bud om sharia och snack om Iraq, dock inte under den här inspelningen.

Ett kul exempel från den 1 juli: Energy 88,3 Veria/Rahi i Grekland. Tog över från svensksändaren totalt på tre röda sekunder. Visade full RDS.

Ett meteor skip gav dessutom 87,7 MHz Country Radio i Kutná Hora, Tjeckien.

FM-list är ju bibeln för FM-DX uppenbarligen. Och där finns ju även en smart loggningsfunktion, Worldwide Visual Logbook. Där tror jag att mina loggningar kommer att läggas upp. Det blir både enklare och mer intressant.

2 kommentarer:

BIH sa...

Hej Anders!
Jag gissar att du väntar hem en Körner 15 el. Yagi? Ska bli kul att höra dina erfarenheter. Ska oxo bli intressant att läsa om din FM+. En enorm resurs vid Eskip och kanske framförallt alla MS som kommer nu i augustimed Perseiderna. Loggade för några år sen flera tyskar på detta vis. Om du klurar ut hur du ska lägga in loggar i logbooken så säg till :-)
satt en kväll och kliade mig i huvudet över hur det kulle fungera
mvh
BIH

Anders Hultqvist -AHK sa...

Hej!

Det stämmer att jag väntar hem en femtontaggare från Körner. Men redan med 5-elements-yagin från samma designer är ju lysande. Jag är helt överväldigad över vad som ramlat in sedan jag fick upp den antennen. Min hårddisk är sprängfylld med intressanta loggar. Och visst är det enkelt att lägga upp dom på FM Worldwide Visual Log. Det gick på ett kick.

Tanken är att köra min ena Perseus med Perses down converter och 5-elementaren, och den andra Perseus med FM+ och 15.11 Körner. Båda riktade söderut i första hand. Då täcker jag in närmare 4 MHz kontinuerligt!

73
Anders