söndag 30 januari 2011

A small step for a man


But a giant leap for DX:ing. Eller inte...

Men visst har det hänt väldigt mycket de senaste åren beträffande mjukvarukontrollerade apparater, internetuppkopplingar mm.

Nu på bara en vecka har jag lyckats få upp både min Perseus och nu även min SDR-IQ på nätet. Inte helt utan besvär. Men med tålamod och diverse kraftuttryck så fixar sig det mesta!

Jag väntar tålmodigt på min sedan länge beställda netSDR*, och den ska ju vara som klippt och skuren för nätet. Även om det i och för sig inte spelar någon avgörande roll för mitt beslut att införskaffa den apparaten. Mest vill jag ha den för att den verkar ta radiohobbyn till helt nya dimensioner. Nåja, vi får väl se hur det blir med den saken. En sak är i alla fall redan kristallklar, och det är att den tillhörande mjukvaran SDR-Radio (SpectraVue funkar också) kommer att sätta helt nya standards.

Testa SDR-Radio tillsammans med min SDR-IQ redan nu. Visserligen har jag inte min bästa antenn kopplad till denna rx för tillfället, men det går ju att skaffa sig en uppfattning om SDR-Radios möjligheter i alla fall. Och inte bara via min rx, utan via många andra rx runt om i världen.

Här finns all information som krävs för att komma igång. Du behöver ingen egen rx, bara en dator och en internetuppkoppling.

Här finns en bra version av SDR-Radio för nedladdning. Det tar bara några sekunder, och installationen går som på räls.

Här finns kartan som visar vilka servers som finns att välja på. Noterbart är att jag hamnar på en ö en bit ut på fjärden utanför Dalarö eftersom man använder det trubbiga positioneringssystemet "Locator" istället för GPS-koordinaterna. Men på en fråga till programutvecklaren Simon om detta, så svarar han att GPS är inlagt i nästa "build" av SDR-Radio.

Och så måste vi hålla ett öga på CuteSDR också!


* Ny ungefärlig leveranstid "end of March". Suck!

lördag 29 januari 2011

Liten jämförelse

När nyhetens behag med Perseus servers har lagt sig, så börjar det kännas helt naturligt att kolla kondsen genom att logga in på andra Perseus servers i Norden. Tyvärr finns det ännu inte så många att lyssna på. Men Maunos server i Joensuu, Finland är en utmärkt kontrollstation. Mauno har en tyst och fin antenn riktad mot Asien.

Men jag saknar servers på norska västkusten. Det skulle vara mycket spännande att ta del av vad som händer där.

Jag har även börjat använda SDR-Radio servers. Dessa kräver ingen egen rx, utan det är fritt fram att utnyttja dessa. Det är busenkelt, när man väl vet hur man ska göra... Och dessutom levererar SDR-Radio ett helt överlägset ljud jämfört med Perseus. Jag vill påstå att det är helt *makalöst*

Ladda ner SDR-Radio!

SDR-Radio ligger hästlängder före Perseus även när det gäller signalanalys (IQ Data Analysis). Det har jag berättat om många gånger redan. Att på bara några få minuter kunna rita upp 12 timmar eller ännu mer av en spectruminspelning i önskad detaljrikedom ända ner till 1 Hz är ett fantastiskt och spännande hjälpmedel. Läs Niels Schiffhauers fina skrift som handlar om just detta. Det var Lennart Deimert som tipsade mig. Mycket läsvärd!

onsdag 26 januari 2011

På den 5:e dagen så öppnades porten.


Port nr 8014 fick så äntligen fritt tillträde både från och till min dator. Det var efter många mer eller mindre korkade försök av mig (åtminstone fruktlösa). Det var den 5:e dagen efter releasen av Perseus nya programvara 4.0 som jag tillslut fick ordning på grejorna och lyckades stänga av brandväggen i min router och fixa lite till, och då fungerade Perseus 4.0 med server och client precis som det är tänkt. Eventuella problem vid uppkoppling till min server mottages tacksamt.

Kolla aktuell status på tillgängliga Perseus servers här.

I morgon ska jag vila. Men på den sjunde dagen blir det full fart igen!

söndag 23 januari 2011

Perfekt!


Jag efterlyste i förra SWB uppgifter på flera "rock-solid" (frekvensstabila) stationer i vår närhet. Orsaken är så klart att dessa stationer ska utgöra kalibreringshjälp när vi ska ställa in våra SDR-mottagare för exakt frekvensvisning. Särskilt kombinationen SDR-IQ eller netSDR i samarbete med mjukvaran SDR-Radio blir då ett extremt bra hjälpmedel.

Nu kom idag den alltid efterlängtade SWB med ett rykande färskt nummer. Till min stora glädje bidrar där Stig Adolfsson med en lista på stationer som är uppmätta på "gammaldags" sätt med Lissajousfigur (vad det nu är för något?) på Rhode Schwarz frekvensmätningsutrustning.

Det visar sig att min favoritstation för kalibrering, dvs BBC Ulster på 1341,0000 håller måttet helt perfekt. Så den fortsätter jag att kolla mina rx emot.

Här är nattens mätning från strax före midnatt till efter 9 på morgonen UTC. Som synes startar rx (SDR-IQ) exakt på 1341,0000. Men under natten driver mottagaren lite grann, och slutar på -0,2 Hz när inspelningen avslutas. En drift som är försumbar och omöjlig att upptäcka om man inte kikar på den i den bandbredd som jag gör i bilden ovan.

Här är en bild på 1470 kHz samma tidsperiod som för 1341 kHz ovan, men med bandbredden 40 Hz. Det är min standardbandbredd när TA-frekvenserna snabbkollas. Då ser man alla signaler inom ett skapligt avsnitt och man ser signalernas individuella beteenden. Eftersom mottagardriften alltså var sgs obefintlig, så är alltså signalrörelserna hänförbara till stationernas egendrift.

lördag 22 januari 2011

Perseus 4.0 "up and running"

Äntligen så kom då den sedan länge aviserade Client/Server-versionen av Perseus mjukvara! Det var enkelt att installera den och komma igång. Även om min Perseus verkar finnas i Oman om man kikar på serverkartan. Uppgifterna för min Perseus är Lat. 59.13544 - Long. 18.42031, men som sagt jag hamnar nere i ökenhettan. Vad det beror på får vi kolla upp senare.

Just nu går det att logga in utan password.

Update:
Testat nya mjukvaran hela eftermiddagen, men jag är inte nöjd. Mycket krångel och trassel. Ingen höjdare för ögonblicket enligt min mening. Men det blir säkert bra med tiden.

Dag 2:
Det är för krångligt att få igång servern. Det känns som i datorns barndom igen. För mycket hokus-pokus för oss som inte är datornördar. Nu har jag skaffat något som heter "Port Forward" som lovar att automatiskt konfigurera viktiga saker åt mig. Fan tro´t. Ska testa detta i morgon. Nu orkar jag inte mer idag. Att ta betalt för en sådan hopplös mjukvara hade varit katastrof för Microtelecom. På cirka ett dygn har det skrivits mer än 200 inlägg på Perseus/Yahoo, och så gott som samtliga rapporterar om problem med att få den nya mjukvaran att fungera.

Dag 3-4:
Misslyckade försök att tränga igenom alla brandväggar.

Dag 5: Äntligen trillade polletten ner. Lyckades öppna portarna genom brandväggen i routern och vidare genom datorns brandvägg, och då fungerade servern och clienten. Lyssnade runt lite utan att hitta något särskilt spännade vid detta första tillfälle.

lördag 8 januari 2011

En nästan spikrak linje. Eller?


Min SDR-IQ spelade in 12 timmar i ett sträck. Från gårdagskvällen till förmiddagen idag.

Precis innan inspelningen startade så kalibrerades min rx mot bl.a. 1341 kHz BBC och Ungern, som anses* ligga stabilt på 1341,000.

Bilden ovan visar Ungern med starkast signal nästan prick på 1341 vid starten kl 20.26:16 UTC. Nåja, en gnutta under...Det får väl duga som kalibrering.

Efter 12 timmar så ser vi att Ungern, fortfarande med starkast signal, ligger ytterligare en ynklig gnutta lägre ner i frekvens än 12 timmar innan. Men driften är acceptabel, och jag menar att den beror på min rx. Inte på att stationen driver. För då skulle den svagare BBC-signalen, cirka 0,2 Hz högre upp, sannolikt uppfört sig annorlunda.

Men om vi förstorar bilden och kikar mycket mer i detalj så ser vi att vi startade med Ungern på cirka 1340,9999 kHz, och slutade 12 timmar senare på cirka 1340,9996 kHz en drift på 0,3 Hz, men med en max drift på ca 0,4 Hz efter ca 6 timmar. Inte så farligt tycker jag. Och här bekräftas att det är min rx som står för driften, eftersom alla signalerna i den förstorade bilden uppträder på samma sätt.

Om vi nu är övertygade om att min SDR-IQ är korrekt kalibrerad och därmed visar frekvenserna inom en felmarginal på avsevärt mindre än 1 Hz vid detta tillfälle, så kan vi nu tex kika på signalerna på 1470 kHz och med samma exakthet avgöra stationernas postition under den 12 timmar långa inspelningen.

Det är SDR-Radio som innehåller detta fantastiska analyshjälpmedel, och man kan komma ännu mycket närmare om man så vill. Faktiskt ända ner på en endaste ynka Hz i bandbredd över hela inspelningen. Men givetvis titta på större avsnitt också. Och det fina är att bilden ritas upp på några få minuter. Man kan även välja fritt tidsrymden för analysen. Några timmar, eller flera dagar. Möjligheterna är suveräna.


* Synpunkter på dessa stationers stabilitet tas emot med tacksamhet. Även tips om andra superstabila sändare i vårt närområde.

Störningsfritt!


Man behöver absolut inte åka till vare sig Tjotaheiti eller Parkalompolo för att uppleva tystnaden. Det räcker att ta sig till Dalarö och lyssna på min ALA100.

I morse var det inga vidare konditioner, men Radio Vibración på 1470 kHz hördes i vanlig ordning. Här har jag en kort mp3-inspelning från kl 08.35 UTC. Bilden ovan visar exakta tillfället för detta. Som synes ingen vidare signal, men tack vare den tysta omgivningen så blir stationen klart läsbar. Inspelningen är oredigerad och gjord i am 2,24 kHz bw precis som på bilden

tisdag 4 januari 2011

12 timmar och en solförmörkelse


Mjukvaran SDR-Radio har här använts för att rita upp 12 timmars inspelning av 1470 kHz från igår afton till nu på förmiddagen. En smart funktion ritar ett praktfullt skådespel av allt som hände under den tiden på bara några få minuter. Det är helt fantastiskt tycker i alla fall jag.

Man kan välja en massa inställningar efter önskemål. I bilden ovan visas 1470 kHz med en bandbredd av 80 hz. Då fångar man in det mesta i "grova" drag av det som händer där. Man ser tex att Valenciana längst ut till höger inte var helt stabil för ovanlighets skull? Någon som har koll på signalen på 1470,027 med c/d ca 01.30 UTC?

Det var helt klart inga vidare konds under natten, och inte under morgonen heller. Gårdsmorgonen var helt annorlunda. Men tyvärr gjorde jag ingen liknande inspelning då.

Vill man kika ännu mer i detalj går det också bra. Här är en bild på en bandbredd av 20 Hz. Då blir det ett makalöst myller av signaler i mycket hög förstoring.

Kombinationen SDR-Radio och netSDR (och för alldel SDR-IQ som jag använder i detta exempel) kommer att på nytt revolutionera mitt lyssnande. Motsvarande bild över 12 timmar av en frekvens tar 12 timmar att rita upp i Perseus. I SDR-radio alltså bara några få minuter.

Slutligen, någon särskilt effekt med anledning av den partiella solförmörkelsen runt 08.40 UTC kan jag inte se av dessa bilder i alla fall.

PS
Den röda tunna linjen på 1470,000 kHz är en marker ritad av programmet, och jag vet inte hur jag ska få bort den. Men det löser sig med tiden. Programmet är under kontinuerlig utveckling.