söndag 23 januari 2011

Perfekt!


Jag efterlyste i förra SWB uppgifter på flera "rock-solid" (frekvensstabila) stationer i vår närhet. Orsaken är så klart att dessa stationer ska utgöra kalibreringshjälp när vi ska ställa in våra SDR-mottagare för exakt frekvensvisning. Särskilt kombinationen SDR-IQ eller netSDR i samarbete med mjukvaran SDR-Radio blir då ett extremt bra hjälpmedel.

Nu kom idag den alltid efterlängtade SWB med ett rykande färskt nummer. Till min stora glädje bidrar där Stig Adolfsson med en lista på stationer som är uppmätta på "gammaldags" sätt med Lissajousfigur (vad det nu är för något?) på Rhode Schwarz frekvensmätningsutrustning.

Det visar sig att min favoritstation för kalibrering, dvs BBC Ulster på 1341,0000 håller måttet helt perfekt. Så den fortsätter jag att kolla mina rx emot.

Här är nattens mätning från strax före midnatt till efter 9 på morgonen UTC. Som synes startar rx (SDR-IQ) exakt på 1341,0000. Men under natten driver mottagaren lite grann, och slutar på -0,2 Hz när inspelningen avslutas. En drift som är försumbar och omöjlig att upptäcka om man inte kikar på den i den bandbredd som jag gör i bilden ovan.

Här är en bild på 1470 kHz samma tidsperiod som för 1341 kHz ovan, men med bandbredden 40 Hz. Det är min standardbandbredd när TA-frekvenserna snabbkollas. Då ser man alla signaler inom ett skapligt avsnitt och man ser signalernas individuella beteenden. Eftersom mottagardriften alltså var sgs obefintlig, så är alltså signalrörelserna hänförbara till stationernas egendrift.

1 kommentar:

Johan Letterstål, Sweden sa...

Besöker Belfast i sommar (fråga mig inte varför, jag hänger bara på...) och förutom lite golf kanske jag letar upp BBC R Ulster sändaren i Lisnagarvey om jag nu hittar dit. Tack för tipset ang frekvensreferens.
73 Johan S-Boo